Mycket har hänt sedan den gemensamma marknaden introducerades 1992, vilket skapar ett behov att bredda marknaden och inkludera nya områden. En digital inre marknad tillsammans med en övergång till en koldioxidsnål och energieffektiv ekonomi i EU framhålls som nya viktiga prioriteringar för inre marknadsreglering. Det i Sverige uppmärksammade Laval/Vaxholmsfallet analyseras i rapporten med målet att nå en balans mellan rätten att vidta stridsåtgärder och den fria rörligheten av tjänster. Monti understryker att det krävs en bättre balans mellan ekonomiska och sociala rättigheter och menar just att den fria rörligheten av tjänster måste stimuleras för att utnyttjats till sin fulla potential. Det föreslås bland annat att en mekanism ska införas för att informellt kunna lösa tvister under EU:s utstationeringsdirektiv.
Monti driver också frågan om att till viss del samordna skattepolitiken hos medlemsländerna. Han betonar att det inte är en fråga om skatteharmonisering utan ett sätt att bemöta den höga skatten på arbete inom EU vilket hämmar utvecklingen av den inre marknaden.
Montirapporten kommer att utgöra en utgångspunkt för flera kommande EU-initiativ. Det är viktigt för svenska aktörer att bevaka vilka följder som initiativ och regleringar inom områden som energieffektivisering, rörlighet av tjänster, sociala rättigheter och skattepolitik kan få för sina verksamheter.